Top 5 recomandări pentru bugetul de studenție

Cum poți să-ți gestionezi banii mai bine când ești student? Ce faci ca să nu ai restanță la „finanțe personale”, dar în același timp să-ți trăiești viața din plin? 

Am luat notițe de la echipa Banocontrol, iar colega noastră Isa ne-a împărtășit într-un scurt video (îl găsești mai jos) ce a ajutat-o pe ea în studenție să aibă o relație echilibrată cu banii. Iată care sunt cele mai importante 5 recomandări pentru bugetul de student!

  1. Ține evidența cheltuielilor

Altfel spus, vezi pe ce dai banii, indiferent că sunt de la părinți, din bursă sau din salariul tău. O dată pe lună sau pe săptămână, dă-ți o scurtă întâlnire cu banii tăi pentru un check-up la capitole precum: mâncare, cazare & utilități, materiale pentru facultate, transport, haine, distracție etc. Intră în contul bancar și trece sumele corespunzătoare cheltuite la fiecare categorie. Dacă nu obișnuiești să plătești cu cardul, păstrează bonurile sau fă-le poze, ca să-ți fie mai ușor să contabilizezi cheltuielile. 

Ce concluzii poți să tragi? Poate observi că ai dat jumătate din buget pe tricouri pe care nu le-ai purtat niciodată sau că banii de shaorma îi întrec pe cei pentru întreținere. Cum ești cu situația asta? 

  1. Pune bani deoparte

Ca să fie mai ușor să te motivezi, stabilește-ți pentru ce economisești. Poate pentru o vacanță, un laptop performant, un cuptor cu microunde sau un aparat dentar. Gândește-te la economisit ca la o cale către libertate și nu ca la ceva ce te împiedică să te bucuri de viață. A pune bani deoparte nu înseamnă să te privezi de o cafea sau o pizza cu prietenii, ci să ai în vedere și capitolul „economii”, pentru că astfel te plătești în avans. 

E tentant să trăiești doar în prezent, însă dacă începi de acum să economisești, îți vei mulțumi în viitor: nu va fi nevoie să te împrumuți ca să-ți iei telefon sau bilet la festivalul preferat și vei avea un prilej de sărbătorit pentru că ți-ai cumpărat ceva din banii tăi. 

Și nu uita: doar pentru că ai bani, nu înseamnă că trebuie să-i cheltui.

  1. Câștigă primii bani

Ca să înțelegi mai bine valoarea banilor, găsește-ți un job, fie el și temporar sau part-time, pentru a gusta din bucuria primirii salariului. Sunt multe locuri de muncă pentru care nu este necesară o experiență de decenii, iar dacă are cât de cât legătură cu jobul visat, cu atât mai bine. Ce știi să faci bine și oamenii din jur ar fi dispuși să te plătească pentru asta? 

S-ar putea să te dezlipești mai greu de banii pe care i-ai câștigat chiar tu și să te gândești de două ori înainte să arunci cu ei în stânga și în dreapta. Apoi calculează cât valorează o oră din viața ta și vezi cât te costă, în ore muncite, perechea nouă de blugi sau cheful din weekend. Merită sau data viitoare te mai gândești?

  1. Stabilește-ți obiective personale și profesionale

Când ai obiective, știi încotro te îndrepți, iar planificarea bugetului te ajută să fii în control asupra banilor tăi, nu să simți că-ți scapă printre degete. Noi te încurajăm să cheltuiești/ să investești banii în funcție de obiective. În acest context, prin „investiție” nu ne referim la a băga bani în burse și criptomonede, ci la a direcționa venituri spre ceva care îți va aduce bani în plus, la un moment dat, cum ar fi să înveți ceva nou, la căutare pe piața muncii, să dezvolți o aplicație utilă, să etc. 

De exemplu, dacă vrei să devii graphic designer, să-ți plătești un curs de Illustrator poate fi mai de folos decât să cumperi încă o pereche de adidași. Desigur, contează și să aplici ce ai învățat. Înainte să te înscrii la un alt curs, asigură-te că ți-ai scos investiția din primul, folosind cunoștințele acumulate în cadrul lui. Continuând exemplul de mai sus, după ce faci cursul de Illustrator, lucrează la un proiect ca graphic designer, iar apoi, din banii câștigați te poți înscrie la următorul, care poate fi despre branding, marketing, vânzări etc.

  1. Păstrează o doză de realism

E frumos să visezi și te încurajăm să o faci, dar nu uita să și acționezi pentru a-ți transforma dorințele în realitate. Visează, stabilește-ți obiective, fă-ți un plan și lucrează ca să-l transformi în realitate. Altfel, slabe șanse să pice din pom mărul de aur. Oricât de mulți influenceri sau guru ai finanțelor îți spun că poți să te îmbogățești în câteva minute prin investiții exotice, nu uita să citești cu atenție și ce scrie cu steluță, mic de tot, pe site sau în contract. Sunt șanse mici să nu fie riscuri mari. Investiția în tine și în dezvoltarea ta este cea mai valoroasă și lipsită de riscuri, deoarece rămâne mereu cu tine.

Vezi mai jos ideile care i-au salvat bugetul în studenție colegei noastre, Isa!