Cheltuieli bune vs. Cheltuieli rele

6:01

În funcție de ce criterii sunt cheltuielile bune sau rele? Din acest clip foarte aplicat vei afla cum să planifici și cum să evaluezi cheltuielile și veniturile, ca să ajungi la echilibru financiar. Îți oferim exemple practice pentru o evidență corectă a vieții financiare, dar mai ales pentru optimizarea ei, ca tânăr la început de carieră.

PROVOCARE: Timp de o lună, scrie toate cheltuielile zilnice și analizează ce faci și cine ești din punct de vedere financiar, pe baza acestor cheltuieli. Ce obiceiuri observi? Ce ai schimba legat de modul în care îți cheltui banii? 

Îți recomandăm și următoarele resurse de idei și informații: 

Articol: Ce-și doresc femeile. 21 de idei de economii pentru bugetul feminin

Articol: Eșecul ca parte din viață. 5 moduri prin care să-ți iei lecții din crize

Articol: 20 de idei ca să rămâi cu bani la sfârșit de lună

Articol: Cum să te ferești de capcana cumpărăturilor emoționale

Articol: 10 motive pentru care să folosești un buget

 

Model Buget de lucru, simplificat - click aici pentru download

Cu acest tip de Buget simplificat îți poți ține evidența Veniturilor și a Cheltuielilor pe o lună. Poți nota ce estimezi că vei primi ca bani și ce vei cheltui (coloana Bugetat), cât ai încasat și cheltuit de fapt (coloana Real) și poți vedea care sunt diferețele dintre cele două (Variație bugetat-real).
În sheet-ul 1 (Panou de bord) ți se va genera o reprezentare grafică, simplificată, a acestora.
Soldul reprezintă banii pe care îi ai la dispoziție, după ce s-au scăzut cheltuielile din venituri.
Atenție: poți modifica sursa veniturilor și destinația cheltuielor după modul tău de viață (informațiile din coloana C).

Model Buget de lucru, extins - click aici pentru download

Cu acest tip de Buget extins îți poți ține evidența Veniturilor și a Cheltuielilor zilnice și lunare, pe parcursul unui an. În sheet-ul 1 (Panou de bord) îți poți genera o reprezentare grafică, simplificată, a acestora.
Soldul reprezintă banii pe care îi ai la dispoziție, după ce s-au scăzut cheltuielile din venituri.
Atenție: poți modifica sursa veniturilor și destinația cheltuielor după modul tău de viață (informațiile din coloana C), precum și frecvența acestora (selectând prin drop down: zilnic, săptămânal, etc.)